małże jak gotować
małże jak gotować

Jak przygotować małże (mule) profesjonalnie, jak w restauracji?

Masz ochotę na mule? Ale jeszcze ich nie robiłaś i zastanawiasz się jak przygotować małże? Dowiedź się jak kupować i czyścić te pyszne owoce morza. Niczym nie będą się one różnić od tych podawanych w restauracjach…

Klasyczne mule z białym winem, czosnkiem i pietruszką to pyszna potrawa z owocami morza. Garnek pełen aromatycznych małż przygotujesz w 20 minut. Możesz je zaserwować jako przekąskę dla całej rodziny lub podać na romantyczną kolację.

Jak więc przygotować pyszne małże? To proste! W artykule znajdziesz również przepis na wersję z makronem – jako danie główne lub na kolację.

Jakie małże kupić?

Małże powinny być świeże, czyli żywe, inaczej szybko się zepsują. Kupuj więc małże sprzedawane na  lodzie. Powinny mieć błyszczące muszle i wyglądać na mokre oraz pachnieć słonym oceanem.

Jak oczyścić małże?

Kupiłaś małże i być może zastanawiasz się, jak je wyczyścić przed gotowaniem? To bardzo proste. Umieść małże w durszlaku. Pod zimną bieżącą wodą zetrzyj piasek, błoto lub wodorosty. Wyrzuć  wszystkie małże z pękniętymi muszlami.

Ponieważ małże żyją ich muszle powinny być zamknięte (dzięki temu wiesz, że wciąż żyją!). Jeśli masz kilka otwartych małży, stuknij je lekko i powinny się zamknąć. Jeśli nie, wyrzuć je. Zeskrob też “brody”. Małże mają małe błony zwane „brodami”, których używają do przyczepiania się do twardych powierzchni oceanu. Nie są smaczne, dlatego ważne jest, aby usunąć je przed gotowaniem i jedzeniem.

Jak przechowywać świeże małże?

Najlepiej kupić małże tego samego dnia, w którym planujesz je ugotować. Ale jeśli nastąpiła nagła zmiana planów umieść małże w misce i przykryj – przechowuj w lodówce maksymalnie przez dzień lub dwa. Małże muszą oddychać, więc nie trzymaj ich w szczelnym pojemniku lub w wodzie.

Czy muszę moczyć małże przed gotowaniem?

Większość małży dostępnych w sklepach jest obecnie hodowlana, ale jeśli zdarzy się, że kupisz dzikie małże, pamiętaj, aby moczyć je w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie opłukać przed gotowaniem, aby usunąć piasek ze skorupiaków.

Jak przygotować małże i jak długo je gotować?

Po oczyszczeniu małże są gotowe do ugotowania i trwa to około 4 minut. Skąd wiadomo, kiedy są już dobre żeby trafić na talerze? Wtedy, gdy ich skorupy są otwarte. Wszystkie małże, których skorupy są zamknięte, należy wyrzucić.

Już wiesz, jak gotować i czyścić małże, teraz wypróbuj przepis na klasyczne małże z białym winem, pietruszką i czosnkiem. Dla nas najważniejszy jest sos z małż, więc miej też pod ręką chrupiący chleb tostowy lub bagietkę.

Przepis na małże z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

0,5 kg świeżych małży
Pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
ew. łyżka masła
ew. bagietka

Przygotowanie:

  1. Małże oczyść i umyj pod bieżącą zimną wodą. Następnie przełóż na patelnię z roztopionym masłem lub bez, dodaj posiekaną natkę pietruszki i czosnek, zalej winem. Duś pod przykryciem około 5-10 minut.
  2. Małże wyłóż na talerz i podawaj z bagietką.

Polecamy również szybki, pyszny i prosty makaron frutti di mare – znakomity na obiad dla całej rodziny!

jak przygotować małże

Przepis wykonujesz tak samo jak małże powyżej (możesz pominąć wino). Tylko na koniec dodaj 2 garście pomidorów koktajlowych, łyżkę masła i ugotowany makaron al dente. Wydłuż czas duszenia o kolejne 5-10 minut. Pamiętaj, żeby na stół podać też miseczkę na skorupy. A jeśli nie chcesz skorup, zamiast małży możesz użyć mrożonej mieszkanki owoców morza. Voilà !

Dołącz do nas