fbpx

Jaki olej wybrać do smażenia a jaki do przyprawiania?

Słonecznikowy, kokosowy, migdałowy… Wybór olejów spożywczych jest ogromny, ale jaki olej użyć do smażenia a jaki do sałatki? Jeśli za każdym razem będąc w sklepie się nad tym zastanawiasz, przeczytaj nasze wskazówki.

Różne oleje mają różne właściwości i przeznaczenie. Niektóre nadają się do smażenia, a inne są idealne tylko do skropienia potraw, aby nadać im delikatną nutę smakową. Warto również wiedzieć, jak przechowywać oleje. Jest kilka podstawowych wskazówek i praktyk ich przechowywania, aby nie straciły swoich właściwości i walorów smakowych.

Jak przechowywać oleje spożywcze?

Temperatura

Przechowuj oleje z dala od wysokich temperatur – nie trzymaj ich blisko kuchenki czy na półce nad nią lub w szafce, która jest blisko niej.

Światło

Niektóre oleje mogą jełczeć pod wpływem światła, ciepła i tlenu. Przechowuj olej w chłodnym, ciemnym miejscu.

Termin ważności

Staraj się zużyć olej w jednym roku od zakupu (niektóre oleje mogą wymagać użycia nawet wcześniej). Po otwarciu olej stopniowo zaczyna tracić swoje właściwości.

Technika smażenia, czyli punkt dymienia

Inną ważną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest punkt dymienia oleju. Jest to temperatura, w której olej zaczyna dymić i traci swoje właściwości. Jeśli tak się stanie, olej może zacząć uwalniać chemikalia, które spowodują, że potrawa będzie miała gorzki smak. Spalony olej może również uwolnić szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Jak tego uniknąć? Zanim użyjesz oleju przeznaczonego do smażenia w wysokich temperaturach, rozgrzej dobrze patelnię, następnie dodaj olej i nie czekaj na dodanie składników – zapobiegną zbyt szybkiemu nagrzaniu się oleju i ewentualnemu jego spaleniu.

Upewnienie się, że używasz odpowiedniego oleju do określonej metody gotowania, pozwoli bezpiecznie operować w granicach punktu dymienia.

Nasza lista najzdrowszych olejów kuchennych:

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, znana w diecie śródziemnomorskiej, jest bogata w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Aby oliwa z oliwek uzyskała certyfikat extra virgin, musi być najpierw tłoczona na zimno, co jest gwarancją najwyższej jakości. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma stosunkowo niski punkt dymienia, dlatego najlepiej nadaje się do smażenia na średnim ogniu lub pieczenia w niższej temperaturze. Jest również doskonałym dodatkiem do dressingów ze względu na głęboki smak.

Zastosowanie: sałaty, dressingi, sosy
Temperatura dymienia: niska

Olej z awokado

Ten olej, pozyskiwany z miąższu awokado, ma łagodny smak i wysoką temperaturę dymienia. Idealny jest do prawie wszystkich zastosowań kulinarnych. Olej z awokado ma najwyższy poziom tłuszczów jednonienasyconych spośród wszystkich olejów. Jego łagodny smak jest bardzo wszechstronny, dlatego olej z awokado jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznych tłuszczów.

Zastosowanie: smażenie, pieczenie, wypieki
Temperatura dymienia: wysoka

Olej lniany

Olej lniany to doskonałe wegańskie źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Wymaga on chłodzenia i jest bardzo wrażliwy na ciepło, ponieważ może jełczeć i szybko się utleniać. Olej lniany ma lekko orzechowy posmak i najlepiej nadaje się do sosów sałatkowych. Ze względu na niski punkt dymienia nie należy na nim smażyć. Pamiętaj również, że olej lniany może się szybko zepsuć, dlatego należy go przechowywać w lodówce w ciemnym pojemniku.

Zastosowanie: sałaty, dipy
Temperatura dymienia: bardzo niska

Olej z orzechów włoskich

Olej pozyskiwany z orzechów włoskich jest bardzo zdrowy i doskonały do skrapiania gotowych potraw, jest jednak wrażliwy na ciepło i nie nadaje się do smażenia. Najlepiej przechowywać go w lodówce, aby zachować jego charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne.

Zastosowanie: idealny do sosów sałatkowych i skrapiania zup
Temperatura dymienia: bardzo niska

Olej arachidowy

Istnieje kilka różnych rodzajów oleju z orzeszków ziemnych, z których każdy jest wytwarzany przy użyciu innej techniki, dzięki temu uzyskuje się różne smaki – od łagodnych, słodkich po mocne i orzechowe. Tradycyjnie stosowany w potrawach azjatyckich olej arachidowy ma stosunkowo wysoki punkt dymienia i jest idealny do obsmażania mięs, grillowania i pieczenia. Oprócz wyśmienitego smaku, olej arachidowy jest również bogatym źródłem witaminy E, zawiera jej aż 11% zalecanego dziennego spożycia.

Zastosowanie: smażenie, pieczenie, grillowanie
Temperatura dymienia: bardzo wysoka

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest bogaty zarówno w tłuszcze jednonienasycone, jak i wielonienasycone. Zawiera również sezamol i sezaminę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Istnieją dowody na to, że olej sezamowy może obniżać ciśnienie krwi. Tłoczony na zimno jest najlepszym rodzajem oleju sezamowego. Natomiast prażony olej sezamowy nadaje potrawom wyjątkowego smaku, dobrze komponuje się niemal z każdym daniem i stanowi doskonałą alternatywę dla oleju arachidowego, jeśli masz alergię na orzeszki ziemne.

Najlepsze do: smażenia

Zastosowanie: smażenie, pieczenie, grillowanie
Temperatura dymienia: bardzo wysoka

Więcej podobnych
Czy spacerowanie odchudza? 7 wskazówek, o których powinnaś wiedzieć