fbpx

Jak dojrzewają banany i jak przyśpieszyć ich dojrzewanie?

Każdy piekarz to powie: zielone banany mogą całkowicie zepsuć najlepszy przepis na ciasto. Dojrzałe banany są najlepsze do wypieków i pieczenia chleba. Dojrzałe banany są usiane kropkami i miękkie w dotyku, co ułatwia ubijanie ciasta. Ale co najważniejsze, są znacznie słodsze niż zielone banany, dzięki czemu lepiej nadają się na słodką ucztę.

Banany dojrzewają naturalnie i potrzebują na to czasu, zazwyczaj kilka dni. Te z żółtymi plamkami są idealne do przekąsek, a brązowe, idealne do przepisu na wypieki. Nawet jeśli akurat w sklepach są tylko zielone banany, nie rezygnuj! Istnieją dwa różne sposoby na przyśpieszenie dojrzewania bananów, z których jeden zajmuje zaledwie kilka minut.

W jaki sposób banany dojrzewają naturalnie?

Podobnie jak wiele innych owoców kupowanych w sklepie spożywczym lub na targu, banany dojrzewają pod wpływem działania gazu zwanego etylenem. Etylen znajduje się w wielu owocach i warzywach. W przypadku bananów, w zależności od sposobu ich przechowywania, mogą one dojrzewać powoli w ciągu tygodnia lub w 24 godziny.

Jednak jeśli twoje banany są już dojrzałe, musisz wiedzieć, że końcówki bananowe umożliwiają rozproszenie się gazu etylenowego. Jeśli chcesz zachować banany na dłużej, rozdziel je i nie przechowuj razem. Unikniesz w ten sposób „siniaków” i utrzymasz wszystkie banany jednakowo dojrzałe.

Jak przyśpieszyć dojrzewanie bananów i je zmiękczyć?

Istnieją dwa sposoby szybkiego uzyskania idealnie słodkich, dojrzałych, papkowatych bananów, które będą doskonale nadawać się do wypieków. Jeśli masz dodatkowe 24 do 48 godzin, jest to najłatwiejszy sposób na osiągnięcie dojrzałości. A jeśli nie masz tyle czasu:

Użyj papierowej torby. Zatrzymanie etylenu w torbie spowoduje, że owoc dojrzeje szybciej. Jeśli masz zielone banany i chcesz je użyć jutro, do papierowej torebki wrzuć dodatkowo jabłko przepołowione na pół lub ćwiartki. Owoc wytworzy dodatkowy gaz etylenowy, co przyspieszy dojrzewanie bananów.

Wrzuć je do piekarnika. To najszybsza metoda zmiękczenia bananów, pamiętaj jednak, że tą metodą nie sprawisz, że banan będzie od razu dojrzały. Zielone banany zmiękczysz jednak na tyle, żeby użyć ich do wypieków. Pieczenie bananów powinno się odbyć w piekarniku w niższych temperaturach (109°C) przez minimum 20 minut.

Nie masz aż tyle czasu? Ostatnią wskazówką jest zmiksowanie bananów na papkę w blenderze lub robocie kuchennym. To pozwoli łatwiej połączyć je z innymi składnikami ciasta.

Więcej artykułów
filtry mineralne
Filtr Mineralny a Chemiczny – cała prawda o filtrach przeciwsłonecznych