jak mrozić truskawki
jak mrozić truskawki

Jak mrozić truskawki, żeby nie straciły soczystości i aromatu?

Słodkie, soczyste, wielkości kęsa i niskokaloryczne – takie są truskawki, którymi zadowoli się każdy łakomczuch. Ale truskawki szybko się psują… Jak więc mrozić truskawki, żeby cieszyć się nimi przez cały rok?

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, manganu i kwasu foliowego. To czyni je doskonałym dodatkiem do śniadania na dobry początek dnia lub jako deser po kolacji. Świeża truskawka jest absolutnie pyszna! Ale truskawki to bardzo delikatny owoc. Szybko tracą świeżość i się psują. Na szczęście łatwo je zamrozić i można cieszyć się nimi nie tylko w sezonie. Świeże truskawki zaleca się spożyć w 2 do 3 dni (w lodówce), mrożone mogą być przechowywane w zamrażalniku nawet do 12 miesięcy.

Jak mrozić truskawki? To banalnie proste!

Najpierw oczyść truskawki, opłukując je pod bieżącą wodą (nie mocz truskawek zbyt długo w wodzie, to może spowodować utratę ich naturalnych aromatów). Następnie odetnij łodygi truskawek. Jeśli masz dużo truskawek, możesz zaplanować, na co wykorzystasz je przed zamrożeniem i tak przygotować. Jeśli w któryś chłodny jesienny wieczór zapragniesz poczuć smak lata i będziesz miała ochotę przekąsić truskawki, zamrażaj je w całości. Możesz również pokroić je na pół, jeśli planujesz użyć ich do smoothie lub wykorzystać do słodkiego deseru.

Zamrażaj truskawki oddzielnie

Truskawki dobrze jest zamrozić oddzielnie. Najlepszą metodą jest ułożenie ich na płaskiej tacy, każdy owoc oddzielnie, i „przymrożenie”. Następnie przełóż do woreczków (pamiętaj o „wyciśnięciu” z nich powietrza). Ale jak nie masz tyle czasu, po oczyszczeniu, ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i poczekaj aż będą suche. Następnie włóż do woreczków i  zamrażarki. Po około dwóch godzinach wstrząśnij nimi. Dzięki temu nie będą się tak sklejać podczas przechowywania.

Smacznego!

Dołącz do nas