Co to jest pyłek pszczeli i czy warto go spożywać?

Prawdopodobnie już zauważyłaś pyłek pszczeli na Instagramie i innych mediach społecznościowych oraz potrawy i koktajle posypane cudownym złotym pyłkiem. Ale to żadna nowość! Pyłek pszczeli istnieje od stuleci – jest najczęściej używany w medycynie chińskiej i tak stary jak sama pszczelarstwo. Jeśli intryguje ciebie ten żółty proszek i jego potencjalne korzyści zdrowotne, zobacz co to jest pyłek pszczeli i czy rzeczywiście warto go spożywać.

Co to jest pyłek pszczeli

Pyłek  pszczeli to ślina pszczół, nektaru i pyłku roślinnego, który gromadzi się na tylnych łapach robotnic. Pszczoły „transportują” tę “miksturę” do uli, a następnie „pakują” pyłek do komórek o strukturze plastra miodu. Taki „pyłek pszczół” pochodzi z różnych roślin, w tym gryki, kukurydzy, a nawet sosny.

Ponieważ pyłek może pochodzić z różnych roślin, jego skład może się różnić w zależności od rodzaju rośliny i regionu geograficznego. Ale nadal jest formą apiterapii, czyli alternatywnej terapii zdrowotnej, pochodzącej bezpośrednio od pszczół miodnych. Jeśli chodzi o profil żywieniowy, literatura sugeruje, że do 50% pyłku pszczelego może być wytworzona z polisacharydów (np. węglowodanów złożonych). Składa się również z lipidów, białka, cukrów prostych, witaminy C i flawonoidów.

Potencjalne korzyści zdrowotne pyłku pszczelego

Zmniejszenie stanu zapalnego: ponieważ pyłek składa się z kilku witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, uważa się, że ma znaczące właściwości przeciwzapalne. Pyłek pszczeli hamuje enzymy odpowiedzialne za rozwój procesów zapalnych.

Zwiększenie odporności: badania sugerują, że pyłek pszczeli może wzmacniać odporność immunologiczną i wspomagać na przykład gojenie ran: pyłek pszczeli ma właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc w regeneracji uszkodzonej tkanki. Badania wykazały również, że zastosowanie maści zawierającej ekstrakt z pyłku pszczelego na ranę oparzeniową może skrócić czas gojenia.

Pyłek na odchudzanie i dobry na wszystko?

W Internecie pojawia się kilka rzekomych korzyści ze spożywania pyłku pszczół, w tym poprawa wyników sportowych i utrata masy ciała, ale obecnie nie ma wystarczających dowodów, aby to potwierdzić.

Potencjalne ryzyko stosowania pyłku pszczelego

Reakcja alergiczna: jeśli jesteś uczulony na pyłki, sam pyłek i jego suplementy mogą powodować ciężką reakcję alergiczną.

Interakcje z lekami rozrzedzającymi krew: pyłek ma umiarkowaną ocenę interakcji z lekami rozrzedzającym krew. Ta interakcja może zwiększać ryzyko krwawienia, dlatego lepiej skonsultować się z lekarzem przed zażyciem pyłku pszczelego, jeśli przyjmujesz  leki rozrzedzające krew.

Skurcze macicy: pyłek może mieć działanie pobudzające macicę, dlatego najlepiej unikać go w ciąży i porozmawiać z lekarzem przed przyjęciem pyłku pszczół jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią.

Jak stosować pyłek pszczeli

Możesz wypróbować pyłek jako dodatek do owsianek, jogurtów lub smoothie. Smak pyłku pszczelego zależy od rodzaju kwiatu, z którego pochodzi – ogólnie ma kwiatowy i lekko gorzki, ale nie słodki smak. Jeśli zaczniesz używać pyłku pszczelego, rób to z umiarem i zacznij od 1/4 łyżeczki. Możesz stopniowo zwiększać dawkę do 1 łyżki stołowej dziennie.

Podsumowując: pyłek jest prawdopodobnie bezpieczny dla większości osób, które spożywają go z umiarem, czyli poza osobami narażonymi na alergie. Jednak pyłek pszczeli nie jest cudownym lekarstwem, a badania nad jego działaniem na organizm ludzki wciąż trwają. Niemniej pyłek pszczeli, dzięki swoim właściwościom, niesie korzyści zdrowotne, poza tym może stanowić smaczny i pożywny dodatek do każdego smoothie lub jogurtu, jeśli nie masz alergii – na zdrowie!

Dołącz do nas