fbpx

Blender ręczny, czy warto mieć go w kuchni i jaki wybrać?

Kiedy potrzebujesz szybko zmiksować zupę na krem, ubić jajka lub śmietanę, a nawet pokruszyć lód, sięgasz po blender ręczny. Jeśli jeszcze go nie masz, kiedy go kupisz i zaczniesz używać, szybko odkryjesz jak jest wszechstronny. Dzięki niemu poszatkujesz lub szybko zmiksujesz potrawy bezpośrednio w garnku lub naczyniu, robiąc mniej bałaganu w kuchni. Ale jaki wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Do czego przyda się blender ręczny?

To niepozorne urządzenie jest idealne do nieskomplikowanych zadań, takich jak robienie pesto, dipów, majonezu, bitej śmietany, jajecznicy i wielu innych. Za jego pomocą możesz również przygotowywać szybki koktajl mleczny i mrożone napoje dla jednej lub dwóch osób. W blenderze ręcznym nie zmiksujesz jednak na jedwabistą konsystencję twardych składników (orzechy i nasiona) lub bardzo włóknistych (na przykład jarmuż lub marchewka). Do takich zadań potrzebne będą mocne roboty kuchenne lub blendery kielichowe. Pamiętaj również, że ostrze powinno być całkowicie zanurzone, aby wykonać swoją pracę. Możesz więc mieć problemy z mieszaniem bardzo małych ilości.

Na co zwrócić uwagę kupując blender ręczny?

Osłona ostrza

Jest to część blendera w kształcie kopuły, która zakrywa ostrza. Szerokie osłony ostrzy z dużymi otworami lepiej „krążą” wokół składników, zapewniając szybsze mieszanie. Są również łatwiejsze do czyszczenia, ponieważ bez problemu usuniesz resztki jedzenia, które pozostały w blenderze. Ale upewnij się, że osłona ostrza z łatwością zmieści się w twoich ulubionych naczyniach z koktajlami.

Uchwyt

Aby używać blendera ręcznego, musisz chwycić uchwyt jedną ręką i nacisnąć palcami przyciski włączania, wyłączania lub zwiększania obrotów. Ręka może się zmęczyć jeśli uchwyt będzie zbyt duży, przyciski będą zbyt małe lub niewygodnie umieszczone lub jeśli blender będzie ciężki. Ponadto przyciski powinny być łatwe do naciśnięcia bez użycia dużej siły. Najlepiej, gdy trzymasz za uchwyt, palce powinny naturalnie opadać na przyciski. Antypoślizgowe gumowe uchwyty będą bardziej miękkie i łatwiejsze do uchwycenia.

Design

Poszukaj wystarczająco kompaktowego modelu, który można łatwo przechowywać w szufladzie kuchennej. Chociaż blender ręczny jest bardzo łatwy w czyszczeniu,  jeśli masz zmywarkę rozważ model ze zdejmowanym mocowaniem.

Przewodowe vs bezprzewodowe

Jedne i drugie mają swoje wady i zalety. Kable zapewniają stałą moc, ale przewód elektryczny może się zaplątać lub spalić. Modele bezprzewodowe są przenośne i wygodne, ale mogą stracić moc przed zakończeniem pracy.

Dodatkowe akcesoria

Do zestawu często producent dołącza dodatkowe przystawki do siekania, ubijania lub spieniania. Jeśli masz już te urządzenia, możesz zaoszczędzić pieniądze, kupując model bez dodatkowych akcesoriów. Ale zwróć uwagę czy do blendera jest dołączony wysoki pojemnik do miksowania. Zazwyczaj są dostosowane do danego modelu i dzięki niemu będziesz miała mniej bałaganu w kuchni. Możesz również podawać lub przechowywać żywność bezpośrednio w nim.

Blender ręczny a moc

Blendery ręczne mają silniki o mocy między 225 a 600 watów, ale to nie zawsze przekłada się na jakość, wydajności czy komfort użytkowania.

Czy warto kupić?

Zdecydowanie, tak! Ale pamiętaj, że blendery nie zostały opracowane specjalnie z myślą o gotowaniu. Przeznaczone są głównie do krojenia, szatkowania i mieszania składników w celu przygotowania napojów i płynnych mieszanek. Ten typ blendera jest stosunkowo niedrogi i często przydaje się w kuchni. W dodatku jest łatwiejszy w czyszczeniu niż bardziej zaawansowane urządzenia. Szybkość przygotowywania potraw czy napojów to tylko jedna z wielu korzyści, jakie oferuje wysokiej jakości blender ręczny.

Więcej podobnych
Bakuchiol: naturalna alternatywna, która może konkurować z retinolem?